Mi a különbség az usb 2.0 és 3.0 között?

Az USB-s technólógia már régót jelen van az életünkben, sőt gyakorlatilag a mindennapi életünk részei ezek az eszközök. A pendrive-ok is USB-s technológiát használnak adataink tárolására.

Azonban sokan nem tudják, hogy mekkora különbség is van pendrive és pendrive között is. Ebben a rövid összefoglalóban megmutatjuk mennyit is számít, hogy milyen a pendrive típusa.

Mi az az USB?

Az USB, azaz a Universal Serial Bus egy elterjedt számítógépes adatátviteli formát jelent. Mindenféle készüléket tudunk vele csatlakoztatni a számítógépekhez így létrehozva az adatátvitel lehetőségét az egyik eszközről a másikra. Az eszköz lehet akár egy telefon, fényképezőgép vagy akár egy tablet is. Az USB-s technológia lehetőséget ad arra, hogy könnyedén adatot cseréljünk két különböző eszközön.


USB 2.0 vagy USB 3.0?

Mielőtt válaszolunk a feltett kérdésre, előtte fontos tisztázni, hogy mit is jelent az, hogy egy USB 2.0-s. Ezek a számok az USB fejlődésének a generációját jelölik. Az USB 1.0 még 1996-ban jelent meg, de rövidesen már 2000-ben felváltotta a 2.0-s verzió, amit később a 3.0 váltott fel. A generáció váltáson kívül azt is fontos tudni, hogy ezek között a típusok között a leglényegesebb különbség az adatátvitelben van. Az USB 3.0-s eszközök tízszer gyorsabban képesek az adatokat az egyik eszközről a másik eszközre átvinni. Ez pontosan 5 Gbit/s-ot jelent, ha számszerűsíteni szeretnénk a gyorsasági különbséget a két típus között.


Mi a különbség a 3.0 és 3.1 között?

Az évek óta használatos 2.0-t felváltotta a 3.0 és egy teljesen új világ nyílt meg az adatátvitelek terén. Azonban még 2013-ban jelentették be, illetve vált gyárthatóvá a legújabb, USB 3.1-es szabvány. Elnevezés kapcsán az USB 3.1-et SuperSpeed+ névvel illetik, illetve USB 3.1 Gen 2-ként is hivatkoznak rá, míg az USB 3.0 többnyire plusz nélkül, SuperSpeed névvel szerepel általában. Az új 3.1-s szabvány kétszeres, 10 Gbit/s-os csúcssebességre képes, ráadásul csökkent a valós adat és az annak célba juttatását segítő kódolás aránya is. Azaz az új 3.1-es szabvány lett az eddigi leggyorsabb USB típus, amit eddig fejlesztettek. Eleinte leginkább az elit és drága laptokon, számítógépeken terjedt el, de szépen lassan elérhetővé vált mindenki számára. Azóta már a pendrive-ok világába is begyűrűzte magát.

Összegzés

Manapság mind a 3 típusú USB használatban van a mindennapok során, a 2.0, a 3.0 és a 3.1 is. Leglényegsebb különbség köztük az adatátviteli sebességükben van. Így tehát, amikor pendrive választásra kerül a sor, akkor érdemes figyelembe venni, hogy számunkra mennyire fontos, hogy milyen gyors legyen az adatok felírása.

A reklámpendrive-okat, ha külön kérés nem érkezik USB 2.0 porttal látjuk el. Még mindig ez a legköltséghatékonyabb módja az ajándékozásnak. Az USB 2.0 kimenet sebessége általában 2-5,5 Mb/s közé tehető viszont egyes usb 2.0-s modelleknél a 8 Mb/s is elérhető. Ha reklámpendrive-ként gyorsabb, USB 3.0 menetű pendrive-ot választasz, ezek írási sebessége 18-25 mb/s, olvasási sebessége 80-100 mb/s. A honlapon található összes pendrive rendelhető USB 3.0-s kimenettel is, ezt egyszerűen jelezd felénk, és így készítjük az ajánlatot. Árban egy USB 3.0-s pendrive enyhén magasabb, ami kb 500-1000 Ft differenciált jelenthet USB 2.0-s kistestvérével szemben. Mérlegeld ügyfeled mire használná az ajándék pendrive-ját. Csak dokumentumok tárolására elegendő az USB 2.0, ha filmeket nagy tárhelyet igénylő prezentációkat szeretne ügyfeled ezen bemutatni, célszerűbb a gyorsabb kivitelezés. Egyedi pendrive rendelésnél szempont lehet a memória kapacitás is, 8 GB-tól felfele tudsz USB 3.0 kimenettel ajándék pendrive-ot választani.

USB 3.1-es pendrive-hoz ajánljuk márkás termékeinket: Silicon Power, Kingston pendrive-jaink is feliratozhatók egyedi céglogóval.

További informatív és hasznos tartalmakért érdemes rendszeresen figyelni oldalunkat. Ha pedig a tökéletes reklámajándékot keresed akkor nézz körül a webshopunkon és találd meg a cégedhez legjobban illőt.


Iratkozz fel hírlevelünkre

Személy