Mindent, amit a power bankokról tudni kell

Ismerős érzés, amikor egy hosszú, pörgős nap felénél már lemerül a telefonod, de nincs időd feltenni töltőre? Ilyenkor jön igazán jól egy hordozható külső akkumulátor, hogy bárhol és bármikor fel tudd tölteni az okos eszközeidet.

A power bankok messze az egyik legpraktikusabb találmánynak számítanak a modern világban, ahol mindenki számtalan okos eszközt használ nap, mint nap. Elengedhetetlen tehát egy olyan eszköz, amivel bármikor lehetőségünk van feltölteni őket. A power bankok napjainkban világszerte elterjedt és kedvelt tech termékek, ennek ellenére viszont az emberek igen keveset tudnak róluk. A PendriveGuru csapata elhozott egy rövid kis összefoglalót mindenről, amit érdemes tudni a power bankokról.

Mi is az a power bank?

Kezdjük mindjárt a legelején a legfontosabb kérdéssel, mi is az a power bank? A power bank egy külső akkumulátor, amely általában rendelkezik USB porttal. Ennek köszönhetően az eszköz képes az energia átadására és így konnektor nélkül is tudjuk tölteni a telefonunkat vele. Ezen kívül a power bankok különböző kapacitással rendelkeznek vannak egészen kicsi 2000-2500 mAh közötti eszközök, ezekkel 1 egyszer tudunk egy átlagos telefont feltölteni. Vannak a nagyobb kapacitású 2500-5000 mAh kapacitásúak, ezekkel már akár kétszer is fel lehet tölteni egy telefont. Az 5000 mAh-nál nagyobb kapacitásúak már igazán nagynak számítanak és azokkal az eszközökkel egyszerre akár 2 telefont is tudunk tölteni.


Hogyan használjuk először a power bankot?

Ahhoz, hogy az eszköz megfelelően működjön a későbbiek során, nagyon fontos, hogy rendeltetésszerűen használjuk a készüléket már az első alkalommal is. Íme 4 egyszerű lépés, amelyen célszerű végig haladni az első használat alkalmával.

1 lépés: Ellenőrizd a külső akkumulátor töltöttségi szintjét a rajta található gombbal, amely általában a 4 db LED lámpa mellett található, vagy ellenőrizze az eszköz LCD kijelzőjét, amennyiben az rendelkezik ilyennel. Ha a power bankon egyike sem található, akkor folytasd a 2. lépéssel.

Általában a külső akkumulátorokon 4 db LED lámpa található és mindegyik a teljes töltés 25%-át jelenti. Ha 4-ből 3 világít, akkor a powerbank körülbelül 75%-a van feltöltve.

2 lépés: Mindenképpen olvassuk végig figyelmesen és ellenőrizzük a használati útmutatóban, hogy az első használat előtt javasolt-e az eszköz feltöltése. Ez azért fontos, mert a legtöbb power bank gyártója azt javasolja, hogy először töltsük fel a készüléket, de nem minden esetben igaz ez, ezért az ideális első használat érdekében először olvassuk el az útmutatót.

3 lépés: Töltsük fel az akkumulátort 80%-ig. Ez a legideálisabb töltöttségi szint egy power bank számára, így tudunk neki hosszú élettartamot biztosítani és a legoptimálisabban használni. Érdemes mindig csak 80%-ig tölteni, és 20%-ig lemeríteni és akkor tenni újra töltőre.

4 lépés: Helyezzük használatba és teszteljük, hogy valóban tölti-e a telefonunkat vagy a feltölteni kívánt eszközünket.


Meddig szabad hagyni, hogy lemerüljön egy power bank?

A legjobbat akkor tesszük a készülékkel, ha sosem hagyjuk teljesen lemerülni azt. Az előző bekezdésben már említettük, hogy a legideálisabb, ha az eszközt mindig 20%-ig hagyjuk lemerülni és 80%-ig töltjük csak fel. Ezzel a technikával növelhetjük a power bank élettartamát és megőrizhetjük hosszútávon a kapacitását. Ez azért jó, mert a külső akkumulátorok a töltési ciklusok miatt veszíthetnek a kapacitásukból, és mi ezt szeretnénk elkerülni. Egy töltési ciklus az 0%-100%-ig vagy 100%-0%-ig tart, viszont ha nem hagyjuk teljesen lemerülni és feltölteni sem, azzal rövidítünk a töltési cikluson és megnyújtjuk vele a power bank használati idejét. Ezen kívül arra is érdemes figyelni, hogy ha hosszabb ideig nem használjuk akkor is érdemes 2-3 havonta feltölteni a készüléket.


Mitől függ a power bankok feltöltési ideje?

 Egy power bank feltöltésének az idejét számtalan dolog befolyásolhatja. Egy power bank töltéséhez szükséges időt három dolog határozza meg: az akkumulátor kapacitása, a bemeneti áram (a legtöbb power bank 1,0-3,0 amperes), és a töltés helye. Értelemszerűen egy nagyobb kapacitású power bank töltési ideje hosszabb lehet, csakúgy, mint a kisebb bemeneti árammal rendelkezőké is. A külső akkumulátor nem az egyetlen olyan eszköz, amelynek töltési árama (Amperben mérve) van. A kábeleknek és a fali adaptereknek is megvan a sajátja. A három közül a legalacsonyabb határozza meg a töltési időt.


Egyes power bankok több USB-porttal rendelkeznek és mindegyiken eltérő bemeneti árammal. A leggyorsabb töltés érdekében használjuk a legtöbb amperrel rendelkező USB portot az eszközön. Amennyiben saját fali adaptert használunk, úgy egy gyenge minőségű adapter károsíthatja a power bankot, ezért ügyeljen arra, hogy jó minőségűt használjunk a töltéshez. Az eszközök képesek a gyorsabban töltéshez, ha fali konnektorhoz csatlakoztatjuk őket és nem egy számítógéphez például.

 A Power bankok feltöltése 2-10 órát is igénybe vehet, ez az idő a következő tényezőktől függ:

  • Mit használunk a power bank töltésére
  • Ahol töltjük
  • Mekkora a kapacitása
  • Mennyi idős a powerbank

Hogyan válasszunk power bankot?

A power bankokat hosszabb távra vásárolja az ember és éppen ezért nem érdemes elkapkodni a döntést, vásárlás előtt. Három nagyon fontos szempontot érdemes vásárlás előtt figyelembe venni. Az első, hogy tudjuk mekkora akkumulátor kapacitásra van szükségünk. Érdemes olyan power bankot választanunk, ami a telefonunk akkumulátorának a kapacitásánál nagyobb, hogy biztosan fel tudjuk tölteni vele a készüléket. A második fontos szempont, hogy nézzük meg a kimeneti feszültséget. Ez azért lényeges, mert ha a power bank kimeneti feszültsége kisebb, mint a telefonunké akkor töltés helyett lemerítjük vele a készüléket. A harmadik fontos szempont, hogy nézzük meg, hány porttal rendelkezik a külső akkumulátor. Ez amiatt lényeges, hogy tudjuk egyszerre hány készüléket tudunk majd tölteni vele. Ha ezen a 3 ponton végig haladunk akkor biztosan megtaláljuk a számunkra ideális eszközt.


Reméljük hasznosnak találtátok ezt a hosszabb összefoglalót a power bankokról. Ha pedig Ti is beszereznétek cégetek számára a legmodernebb logózott power bankokat akkor nézzetek szét a weboldalunkon és kérjétek személyre szabott ajánlatotokat még MA az info@pendriveguru.hu email címen!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Személy