Nudli és az ajándékok - Társadalmi szerepvállalás

Tudományos tény, hogy amikor az ember egy állatot simogat, a szervezete nagyon pozitívan reagál: a pulzus lassul, a vérnyomás normalizálódik, javul a közérzetünk.

Megtiszteltetésenek érezzük, hogy Nudli és gazdája Cégünket választotta, hogy készítsük el egyedi ajándékait. Kollégánk szakértői segítségével alapos válogatás után nagyobb mennyiségű egyedi logós tetoválás, matrica és hűtőmágnes mellett döntöttek, melyet az AjándékGuru további meglepetés kulcstartókkal egészített ki.

Ennek apropóján kérdeztük ügyfelünk, hogy kezdődött ez a segítő munka.

Ezek a kis élőlények hosszabb távon megtanítanak a felelősséggel járó gondoskodásra, növelik az önbizalmat, enyhíthetik az egyedüllét érzésétilletve az érzelmi intelligenciánk fejlődik, továbbá megtapasztalhatjuk a feltétlen szeretet érzését. A terápiás célokra is segítségül hívott állatok sok gyógyulni vágyó gyermek és felnőtt napjaiba hoznak - ha csak rövid időre is - vidám perceket. Egyes terápiás állatok esetében, pl. a lovaknál a mentális támogatás mellett a mozgáskoordináció javítását is célul tűzhetjük ki. A kutyáknál sincs ez másképp: motiválhatnak minket bizonyos feladatok ellátására, a kutya szőrének átfésülésére, a labda eldobására.

Mit jelent ma felelős terápiás kutyatartónak lenni? - kérdeztük Borsné Alexandrát, aki Nudli nevű, labradoodle fajta kutyájával 2022. júniusa óta rendszeres látogatója gyógypedagógiai intézményeknek.

Szandrának pedagógiai végzettsége van és 20 évig agilityzett, amely egy olyan sport, amin valamennyi kutya fajtakorlátozás nélkül részt vehet, és egy ügyességi pályán kell a gazdával együtt végigmennie.

Mégis hogy jött az ötlet, hogy Szandi terápiázással folytassa az életét?

Az időközben megszületett gyermekével otthon töltött idő alatt forrta ki magát, hogy a kutyás múltat és a pedagógiai tapasztalatokat a kutyás terápiában tudja megélni és kamatoztatni, így mindkettő szerves része lehet az életének.

Nudlit tenyésztőnél választották ki, akivel 40 perces látogatásokat tesznek autista és Down szindrómás betegeknél, de a célcsoportok közé tartoznak a normál bölcsödék, óvodák, valamint idősotthonok is, 10-10 fős csoportokkal.

Az állattal történő akár legkisebb kontakt, simogatás, a mozgás öröme mind fejlesztési célokat szolgál.

Milyen vizsga szükséges ahhoz, hogy egy négylábúból terápiás kutya legyen?

-2 lépcsős vizsgán kell a kutyának megfelelnie. Az első az állat alkalmasságára kíváncsi egy 13 feladatból álló vizsgasorral, amely többek közt a szociális érzékenységet, idegrendszeri stabilitást veszi alapul.

Utána a hospitálás következik: 15 alkalmat egy csoportnál kell eltölteni. Végül egy vizsgabizottság előtt kell egy kompletten összeállított órát megtartani, és ha minden megfelel, megkapod az elismervényt, hogy foglalkozásokat tarthatsz.

Honnan jött az az elgondolás, hogy felkeress minket egyedi, Nudli emblémás termékekkel is, hogy megörvendeztesd a gyerekeket?

- Valami maradandót szeretnénk adni a gyerekeknek, hogy amikor a foglalkozásnak vége, akkor is emlékezzenek az együtt töltött időre.

Ha egy szervezet bővebb információt szeretne tudni erről a szolgáltatásról, illetve időpontot szeretne egyeztetni, milyen módon tud veletek kapcsolatba lépni? 

A Facebookon a Nudli a terápiás kutya néven találtok meg minket, illetve a 30/698-9303-as telefonszámon.

Nudli és gazdája Cégünket választotta, hogy elkészíthessük az egyedi hűtőmágnest, matricákat és felragasztható tetoválásokat a gyermekek részére. Az AjándékGuru csapata kiegészítette az ajándékok listáját, és meglepte Nudlit és gazdáját további egyedi logós fa kulcstartóval, rajta a már jól ismert emblémával nyomtatva. Reméljük, valamennyi ajándéktárgy a gyermekek örömére fog szolgálni, illetve gyógyulásukat is elősegíti.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Személy