Fenntartható reklámajándékok

A fenntarthatóság manapság az egyik legfontosabb szempont minden cég és magánszemély életében. Napjainkban égető probléma, hogy megvédjük a bolygónkat és mindig igyekezzünk fenntartható módon élni.


Először is tisztázzuk az alapelveket: a jó reklámajándék az, amit a megajándékozott folyamatosan használ, örül neki és nem kerül a kukába vagy a fiók aljára kihasználatlanul.

Az első szempont tehát a praktikusság - csak olyan reklámajándékot válassz, ami praktikus használati tárgy.

A második szempont ennél is tovább mutat: A reklámajándék szakmában is bőven akad lehetőség arra, hogy fenntarthatóak és környezettudatos alapanyagú ajándéktárgyat válasszunk. A következő írásunkban összeszedtünk pár érdekességet a környezetbarát reklám termékekről és elhoztunk pár példát arra, hogy mennyi lehetőség van ezekben a termékekben.

Sajnos még mindig a legtöbb reklámajándék viszont műanyagból és egyéb nem lebomló anyagból készül. Éppen ezért nem feltétlenül vannak pozitív hatással a környezetünkre. Mit tehet akkor mégis egy cég aki használna reklám tárgyakat? A megoldás, hogy olyan ajándékokat választ amelyek fenntartható vagy újrahasznosított anyagokból készülnek.

1. Búzaszalma termékek


A búzaszalma talán nem sokak által ismert anyag még, pedig számos pozitívumot rejt magában. A búzaszalma egy rostban gazdag anyag amely cellulózt tartalmaz, éppen ezért könnyen “műanyaggá” alakítható egy nem túl bonyolult eljárás során. Az így kapott anyag könnyedén lebomló és komposztálható. Akár otthon saját magunk is komposztálhatjuk és fél- egy éven belül lebomlik úgy, hogy semmilyen káros anyagot nem hagy maga után. Ezen kívül fontos tudni, hogy a búzaszalma egy melléktermék, így ennek az anyagnak a felhasználásával egy olyan anyag kerül be az erőforrás gazdálkodásba, ami amúgy “szemét” lenne. Egyszóval a búzaszalma a jövő egyik alapeleme lehet a termékek gyártásánál.


Példák búzaszalma alapanyagú termékre

- Búzaszalma pendrive

- Búzaszalma hangszóró

- Búzaszalma vezeték nélküli töltő

- Búzaszalma asztali elosztó


2.  Bambusz termékek


A bambusz az egyik leggyorsabban növő növény a világon. Naponta akár 25-30 centimért is tud nőni és mindössze 30 nap elég nekik ahhoz, hogy elérjék végleges méretüket. Éppen emiatt a gyorsan növő tulajdonságuk miatt nagyon gyorsan termeszthető. Rugalmas, fa szerű anyagból állnak így nagyon sokrétű a felhasználásuk. A bambuszból készült tárgyak időtállók. Az ázsiai kultúrában már régóta helyet kaptak a növényből készült termékek, sőt a bambusz rügyeket élelmiszerként is fogyasztják. Mivel növényi eredetűek, így könnyedén komposztálhatóak a bambuszból készült termékek. Számos nagyon szép és igényes reklámajándék készíthető bambuszból, amelyek tartósak és mindenképpen környezetbarátok.

Példák Bambusz alapanyagú termékre:

- Bambusz pendrive

- Bambusz toll

- Bambusz hangszóró

- Bambusz vezeték nélküli töltő

- Bambusz power bank

- Bambusz óra


3. Papír termékek


A papírból készült termékek azért kerültek fel a listára, mert nálunk ezek a termékek újrahasznosított papírból készülnek. Ez azért jó, mert az olyan papírokat amiket már nem használnak többet, újra felhasználásra kerülnek és így megnövekedik az élettartamuk. Az így készült termékek igényesek és tartósak tudnak lenni. Előnyük, hogy meglévő anyagok felhasználásával készülnek, így nincs szükség felesleges új anyagok felhasználására az előállításukhoz.


Példák újrahasznosított papír alapanyagú termékre:

- Papír pendrive

- Papír toll

- Papír jegyzetfüzet



4. PLA termékek


A PLA termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a világon és hazánkban is. A PLA egy olyan műanyag típus ami növényekből készül, leggyakrabban kukoricából. Ez egy hőre lágyuló, lebomló anyag amely ipari komposztálóban komposztálható és ezáltal megsemmisíthető. Számos felhasználási területük van ezeknek a növényi műanyagoknak is. Leggyakrabban egyszer használatos termékeket állítanak elő belőlük. De a reklámajándék gyártásban is fellelhetőek már számos termék esetében. Ezek a termékek mivel növényekből készülnek, nem csak szépek, de fenntarthatóak és környezettudatosak is. Ha pedig komposztálva vannak akkor semmilyen káros anyagot nem hagynak maguk után ezek a növényi műanyagok.

Példák PLA alapanyagú termékre

- PLA power bank

- PLA hangszóró

- Egyedi neves 3D pendrive



+1 RPET anyag

AZ RPET egy olyan műanyag csoportnak a megnevezése ami újrahasznosított PET műanyagok felhasználásával készül. Egy-egy ilyen terméknek az újrahasznosított műanyag tartalmának minimum 51%-nak kell lennie. Ami pedig a legfontosabb tudnivaló ezekkel a termékekkel kapcsolatban, hogy elhasználásuk után újra újrahasznosíthatók. Tehát ezek a termékek nagyon jók arra, hogy megőrizzük velük az erőforrásokat és csökkentsük a globális környezeti lábnyomunkat. RPET anyagból rengeteg minden készülhet. Általános felhasználása ennek az anyagnak is az egyszerhasználatos műanyagok gyártása. Viszont számtalan más hasznos dolog is készül belőle, például power bankok, táskák, vezeték nélküli töltő, irattartó és még ezer dolog. A felhasználása végtelen lehetőséget rejt magában.


Példák RPET alapanyagú termékre

RPET újrahasznosított műanyag power bank

RPET anyagból készült vezeték nélküli töltős jegyzetfüzet

RPET nyakpánt


Miért éri meg ezekbe a termékekbe fektetni?

Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz. Az a cég aki ilyen termékekbe fektet, az a jövő termékeibe fektet és ezáltal tesz egy nagy lépést a környezetünk megóvása felé. A bolygónk megóvása közös érdekünk és éppen ezért mindenkinek tenni kell valamit érte. Minden vállalkozás igyekszik megtalálni a környezetbarát alternatívákat és a fentebb felsorolt anyagok ebben nagy segítségre vannak.

Nem kell lemondani a reklámajándékokról, csak meg kell találni a megfelelőket és mi ebben tudunk segíteni!


Iratkozz fel hírlevelünkre

Személy